ορθορεξία - διατροφική διαταραχή

Διατροφικές Διαταραχές: Από τον Homo Erectus στον Homo Ορθό-Rectus!

ΟΤΑΝ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΜΟΝΗ…

Μου είπανε ότι έχω ορθορεξία.

«…Έχει πολύ καιρό που αποφεύγω να πάω σε τραπέζια και γεύματα με φίλους. Βρίσκω μία δικαιολογία και τα αναβάλλω επ’ αόριστον.. και για ραντεβού ακόμη, ποτέ δε βγαίνω για φαγητό. Πηγαίνω μόνο για καφέ, αλλά και τότε προτιμώ να παραγγείλω τα βότανά μου. Κάποιοι φίλοι, οι πολύ δικοί μου, το έχουν αντιληφθεί, δεν μπορώ να τους κρυφτώ. «Δεν είναι φυσιολογικό αυτό», μου λένε. Και γιατί παρακαλώ; Τι, δηλαδή, είναι φυσιολογικό να τρώω το «βρώμικο» φαΐ τους και μετά να δυσφορώ και να μετανιώνω την ώρα και τη στιγμή που ενέδωσα; Να νιώθω χάλια, σαν να έχω μολυνθεί και σαν να πρόκειται να αρρωστήσω; 

Πάντα αφιερώνω πολύ χρόνο στο φαγητό. Από πού θα προμηθευτώ τα πιο υγιεινά υλικά, πώς θα προσέξω τα συστατικά κάθε ετικέτας προϊόντος ώστε να μη μου ξεφύγει κάτι, με ποιο τρόπο θα τα μαγειρέψω για να διατηρήσουν όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους, πώς θα παραμείνω μακριά από άδειες θερμίδες και τροφές που βλάπτουν την υγεία. 

Απασχολώ συνέχεια το μυαλό μου με αυτά. Δεν ξέρω οι άλλοι τι λένε, αλλά για εμένα είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα. Αποτελεί προτεραιότητα. Αφού καμιά φορά μπορεί να αργήσω στη δουλειά μου στην προσπάθεια μου να ετοιμάσω το πρωινό μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ή, ακόμα, μπορεί να ακυρώσω τελικά τη βόλτα μου έξω, αν η έξοδος παρεμποδίζει όλη αυτή την προετοιμασία. Βάλε και τα δυο γυμναστήρια που έχω γραφτεί το τελευταίο διάστημα, ε δε μου μένει και πολύς καιρός για χάσιμο. 

Μου είπανε ότι έχω ορθορεξία. Ναι έχω. Και πού ‘ναι το κακό να θέλεις να τρως σωστά; Είναι όντως προβληματικό να θέλει κάποιος να τρώει υγιεινά; Προφανώς και όχι!…»

Υγιεινή διατροφή vs Ορθορεξία

Η αλήθεια είναι ότι η υγιεινή διατροφή χαρίζει αναρίθμητα πλεονεκτήματα στην υγεία και στο σώμα μας. Στην περίπτωση της ορθορεξίας, ωστόσο, μιλάμε για κάτι πιο σύνθετο από τις απλές συνήθειες διατροφής. Μιλάμε για διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες γιατί το άτομο υπεραπασχολεί τον εαυτό του με το πώς θα φάει ορθά-σωστά σε σημείο που η διατροφή γίνεται εμμονή. Αφιερώνει πολύ χρόνο και σκέψη σε βαθμό που αρχίζει να δυσκολεύεται να λειτουργήσει ομαλά στην καθημερινότητα, στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Απομονώνεται, νιώθει μόνο του και χωρίς κατανόηση από τους άλλους, ενώ διακατέχεται από ψυχαναγκασμούς και καταναγκασμούς γύρω από τη διατροφή. 

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην Ορθορεξία;

Για την εκδήλωση της ορθορεξίας, πολλοί παράγοντες δείχνουν να έχουν συνωμοτήσει: προβληματικές στρατηγικές διαχείρισης άγχους, θέματα αυτοεκτίμησης, δύσκολες πρωταρχικές σχέσεις, τελειομανία, είναι κάποιοι από αυτούς. 

Φαγητό: βασική ανάγκη, απόλαυση ή άσκηση ελέγχου;

Πραγματικά, είναι να απορεί κανείς πώς το φαγητό από βασική βιολογική ανάγκη για την επιβίωση, αλλά και απόλαυση, από πρωταρχικό μέσο σύνδεσης με τη σημαντική φιγούρα που μας φρόντιζε στην αρχή της ζωής, έχει εξελιχθεί σε βασανιστικό μαρτύριο, σε κάποιο είδος τιμωρίας, συνειδητής ή ασυνείδητης. Άραγε να σχετίζεται με τον έλεγχο που νιώθουμε πώς έχουμε χάσει πάνω στα πράγματα και στη ζωή μας, πάνω στις σχέσεις μας και στον εαυτό μας; 

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει!

Αν η ορθορεξία σας ανησυχεί, μπορούμε να σας βοηθήσουμε μέσα από την ψυχοθεραπεία. 

Να βρούμε τη σημασία που έχει η διατροφή στην προσωπική σας ιστορία. Τι και πόσο δόθηκε, τι και πόσο στερήθηκε, τί έγινε αντικείμενο αναπλήρωσης, τί καλύφθηκε και κρύφτηκε πιο βαθιά. Ποια συναισθήματα, ποια άγχη, ποιοι θυμοί και ενοχές, ποια κομμάτια του εαυτού τράφηκαν. Ποια έμειναν νηστικά, ποια ικανοποιήθηκαν με λαιμαργία και ενοχή και ποια ικανοποιήθηκαν υπό όρους και αποσπασματικά. Να διερευνήσουμε μαζί τις διαδρομές των συνηθειών διατροφής που σταδιακά μεταμφίεσαν μία βασική ανάγκη σε μία σιωπηλή κραυγή για την ευαλωτότητα που φέρνει η ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση.   

Να αναγνωρίσουμε τί συμβολίζει ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διατροφή και το φαγητό μας, ώστε να μην κλείνουμε πλέον το στόμα μας στην αλήθεια της προσωπικής ιστορίας μας σαν να πρόκειται για ένα «βρώμικο-μιαρό» φαγητό που απειλεί να μας βλάψει.

Μην διστάζετε, επικοινωνήστε μαζί μας.

0 replies

Αφήστε μια απάντηση

Θα θέλατε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Αφήστε μία απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *